Νιώσε την ευλογία του να είσαι ευγνώμων

Βίωσε την ευλογία, του να είσαι ευγνώμων

Η ζωή είναι γεμάτη από στιγμές. Στην πραγματικότητα, οι στιγμές που βιώνεις είναι αυτές που, εάν τις αθροίσεις, διαμορφώνουν την ποιότητα που δίνεις στην ίδια σου τη ζωή. Είναι υπέροχο να είσαι ευγνώμων γι’ αυτές.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, όλοι μας, έχουμε κληθεί  αρχικά να «γνωρίσουμε» και στη συνέχεια να διαχειριστούμε διάφορες νέες προκλήσεις, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Κάτι εντελώς καινούργιο αλλά και κάτι που έχει επιφέρει και θα συνεχίζει, καθώς φαίνεται, να επιφέρει συνεχόμενες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Πλέον τίποτα και κανείς δεν είναι ίδιος και η επόμενη ημέρα είναι αισθητά αβέβαιη.

Μήπως όμως η συγκεκριμένη πρόκληση, την οποία βιώνεις, σε έχει βοηθήσει να γίνεις περισσότερο συνειδητός/η; Μήπως σου έχει θυμίσει πόσο σημαντικά είναι κάποια «δώρα», τα οποία πιο πριν ίσως και να θεωρούσες δεδομένα;

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο δώρο της υγείας και ακόμα περισσότερο στο δώρο της ίδιας σου της ύπαρξης, της ίδιας της ζωής!!

Ένα από τα πιο θετικά συναισθήματα που μπορείς να βιώσεις  είναι όταν νιώθεις ευγνώμων! Με την ευγνωμοσύνη, τα κύτταρά σου πλημμυρίζουν χαρά και εκτίμηση για όλα όσα σου έχουν δοθεί και μπορείς και απολαμβάνεις σε καθημερινή βάση. Πολλές φορές χωρίς καν να χρειαστεί να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι!!

Είναι όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα πράγματα, τα οποία ήταν ήδη εκεί όταν ήρθες σε αυτή τη ζωή και τα οποία περιμένουν τη δική σου δράση προκειμένου να αντιδράσουν αντίστοιχα!

Τι εννοώ;

Πως εάν επιλέξεις να τα δίνεις όσο πιο συχνά μπορείς την απαραίτητη προσοχή, παρατηρώντας τα και αναγνωρίζοντάς τα, η κάθε σου στιγμή θα αποκτά άλλη αξία, καθορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευημερία σου και κατ’ επέκταση τη συνολική ποιότητα της ζωής σου.

Ίσως να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ξεκινήσεις να εξασκείς την ευγνωμοσύνη.

Μπορείς να κάνεις την αρχή με μικρά βήματα, τα λεγόμενα «baby steps» ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές:

➢ Να παρατηρείς και να αναγνωρίζεις τα «δώρα» που σου φέρνει η κάθε ημέρα
➢ Να καταγράφεις καθημερινά 3 γεγονότα ή πράγματα για τα οποία νιώθεις όμορφα ή ευγνώμων που έχεις στη ζωή σου, το λεγόμενο «journaling»
➢ Να χαμογελάς πιο συχνά και να λες «Ευχαριστώ»
➢ Να χαιρετάς τους ανθρώπους που συναντάς στον δρόμο σου, με τρόπο εγκάρδιο, με ξεκάθαρο και χαρούμενο τόνο στη φωνή σου
➢ Να πράττεις μια τουλάχιστον κίνηση καλοσύνης προς τον συνάνθρωπό σου με ανιδιοτέλεια
➢ Να δίνεις θετικά σχόλια σε κάποιον/α που σου παρείχε μια υπηρεσία ή με τον/την οποίο/α είχες κάποιας μορφής συνδιαλλαγή
➢ Να εντοπίζεις το όφελος σε κάθε δοκιμασία, κάτι θετικό, το οποίο ήρθε για να σε εξελίξει
➢ Να δίνεις συγχώρεση σε οποιονδήποτε δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δικές σου προσδοκίες
➢ Να φροντίζεις να μαθαίνεις κάτι καινούργιο από κάθε κατάσταση και να νιώθεις ευγνώμων για την ευκαιρία που σου δόθηκε να το μάθεις
➢ Να προσφέρεις εθελοντικά σε οργανισμούς και ιδρύματα

«Ημερολόγιο της Ευγνωμοσύνης».

Το Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης είναι μια καταγραφή με καταστάσεις και πράγματα, τα οποία έχεις βιώσει μέσα στην ημέρα και σου έχουν προσφέρει απόλαυση, ευτυχία και χαρά.

Στην αρχή ίσως σου είναι κάπως άβολο να εντοπίζεις ακόμα και τα πιο ασήμαντα πράγματα προκειμένου να «γεμίσεις» τις γραμμές. Επικεντρώσου σε αυτά ,όπως ένα χαμόγελο, μια κουβέντα από έναν φίλο ή μια φίλη. Την αγκαλιά από το παιδί σου ή τον/τη σύντροφό σου, μια ωραία βόλτα, καταστάσεις για τις οποίες νιώθεις γνήσια ευγνώμων.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μου, θα αρχίσεις να παρατηρείς σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου, όπως για παράδειγμα:

➢ Λιγότερη επιρροή από καταστάσεις αρνητικότητας
➢ Μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας
➢ Το μυαλό θα αναζητά αυτόματα τις λύσεις μέσα από κάθε δύσκολη κατάσταση και το καλό μέσα από κάθε αρνητική περίσταση
➢ Μειωμένη αίσθηση ενόχλησης από σωματικές ασθένειες, που σε ταλαιπωρούν
➢ Καλύτερη ποιότητα ύπνου<
➢ Ενίσχυση αυτοεκτίμησης και παραγωγικότητας
➢ Ενδυνάμωση των σχέσεών σου με τους ανθρώπους γύρω σου

Το καλύτερο από όλα όμως το έχω κρατήσει για το τέλος…

Η ενεργοποίηση του Νόμου της Έλξης είναι κάτι που εγγυημένα θα επιτευχθεί με την άμεση εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών!!

Έτσι λοιπόν, όλα τα καλά θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται στη ζωή σου και η δημιουργία της δικής σου ονειρεμένης πραγματικότητας θα είναι πλέον γεγονός!!!

Αν θες να το συζητήσουμε περαιτέρω, είμαι πάντα εδώ για σένα